GBS-onderzoekers danken actievoerders voor inzet

18-02-2021 | 10:57

Vorig jaar maakten we bekend dat we samen genoeg geld hadden opgehaald om 200 extra bloedmonsters te analyseren voor het onderzoek 'Voorafgaande infecties als voorspeller van het Guillain-Barré syndroom'. Nu kunnen we ook de laatste bloedmonsters, die nodig zijn voor het onderzoek, analyseren. Dat is onwijs goed nieuws!

Infecties zijn de belangrijkste oorzaak van GBS. Patiënten hebben in de weken voor het begin van de GBS bijvoorbeeld een buikgriep of een verkoudheid. In de strijd tegen de ziekteverwekkers ontspoort het afweersysteem. Het valt niet alleen de ziekteverwekker aan, maar ook de eigen zenuwen. Onderzoekers in Rotterdam denken dat het type infectie van invloed is op het verloop van de ziekte. Om dit uit te zoeken, analyseren ze bloedmonsters van mensen met GBS.

Onderzoekers prof. dr. Bart Jacobs en drs. Sonja Leonhard van het Erasmus MC zijn alle actievoerders dankbaar voor hun inzet. “Van het geld hebben we het bloed van de patiënten kunnen testen op vijf van de meest voorkomende infecties bij GBS. De bloedmonsters kwamen van over de hele wereld uit negentien verschillende landen. We zien dat bepaalde infecties zijn geassocieerd met het soort GBS dat je hebt en ook met de ernst van de ziekte. Daarom denken we dat we uiteindelijk infecties ook kunnen gebruiken om het ziektebeloop van GBS te voorspellen”, aldus Leonhard.

Jacobs voegt daaraan toe. ”We zouden graag van iedere individuele patiënt met GBS willen weten wat deze ziekte veroorzaakt heeft en of het mogelijk is om daar een persoonsgerichte behandeling voor in te stellen. We gaan verder onderzoek doen naar het ziektemechanisme per infectie en wat je het beste daaraan kan doen voor de behandeling. We zijn iedereen dankbaar voor hun fantastische inzet.”

Help jij weer mee in de strijd tegen spierziekten? Start dan nu je actie! Heb je hulp nodig bij het starten van jouw actie? Neem dan met ons contact op via actie@spierfonds.nl

 

Start een actie